De laatste loodjes

Afgelopen week zijn bij alle eindexamenkandidaten de uitslagen binnen gedruppeld. De spanning tijdens het wachten op het belangrijke telefoontje van een paar jaar geleden kan ik me nog levendig herinneren: zoonlief op de bank met zijn telefoon in de hand. Goede vriend ernaast. Wij aan tafel. Binnendruppelende appjes: die heeft een her, die ander is gezakt. De spanning was om te snijden. De eerste apps van klasgenoten die geslaagd waren. Zou het voor hem óók zo mogen zijn? Zijn achternaam begint met een G, vooraan in het alfabet. Dan kan het toch niet zo lang meer duren? En toen ging zijn telefoon over. De stem van de mentor was voor ons ook te horen. ‘Wil je je cijfers weten?’ ‘Nee hoor, die doen er niet toe.’ ‘Nou, dan feliciteer ik je meteen maar.’ Nu ik het zo schrijf, voel ik de spanning weer en kruipen de tranen weer in mijn ogen.

Wat een opluchting na een zenuwslopende tijd.

Drie cliënten van Tails&Tools hebben eindexamen gedaan en alle drie zijn ze geslaagd. Mijn rol daarin was klein, maar ik ben evengoed hartstikke trots op ze!

De proefwerkweek

Voor de overige leerlingen op het voortgezet onderwijs komt juist nu nog een lastige periode: de proefwerkweek. Voor de één de laatste kans om te laten zien dat hij of zij écht door kan naar het volgende leerjaar, voor de ander een strijd om al dan niet te blijven zitten. Hoe dan ook: niemand staat te springen en kijkt uit naar de komende week.

In een eerdere Tails&ToolsText is aandacht besteed aan de proefwerkweek en hoe je je kind daar het best in kunt begeleiden. Hieronder kort een opsomming van adviezen:

  • Zoek op wat er per vak precies bestudeerd moet gaan worden
  • Maak een planning en plan hierin ook afleiding/rustmomenten in
  • Vraag waar je kunt ondersteunen: voor de één is overhoren prettig, terwijl de ander juist even samen een spelletje wil spelen
  • Zorg voor een goede nachtrust
  • Voed je kind met voedzame maaltijden. Zonder ontbijt aan een toets beginnen is niet aan te raden, maar veel jongeren slaan het ontbijt toch over
  • Drink water!

Ziet het er naar uit dat je kind het schooljaar over moet gaan doen of in het nieuwe schooljaar best wat ondersteuning kan gebruiken in het leren leren? Dan is de online Tails&ToolsTraining Leer leren! misschien geschikt voor jouw kind. Klik hier voor meer informatie:

www.tailsandtools.nl/tailstools-training

Afronden basisschool

Voor de leerlingen uit groep 8 komt er een bijzondere periode aan: het afsluiten van de basisschooltijd. Dit is een emotionele, maar ook feestelijke tijd. Om deze mijlpaal te vieren, organiseren scholen vaak leuke activiteiten zoals een eindmusical en een eindfeest.

De middelbare school is al uitgekozen maar de overstap kan best veel spanning oproepen. Veel middelbare scholen organiseren een kennismakingsmiddag in de laatste schoolweek. Zo kunnen de kinderen alvast de nieuwe school bekijken en de mentor en klasgenoten ontmoeten. Super spannend! Ook deze momenten kan ik me nog goed voor de geest halen: dochterlief ging met een groepje vriendinnen op de fiets. Dat maakte het iets makkelijker. Zoonlief ging naar een LOOT-school bijna een uur reizen verderop. Met de tram. Grote tas op de rug van de allerkleinste brugklasser van het schooljaar. Ook toen heb ik best wel eens moeten slikken…

Hoe de overstap naar de middelbare school het best begeleid kan worden, deel ik in een volgende nieuwsbrief.

Voor alle leerlingen is de eindstreep van dit schooljaar in zicht. En achter die eindstreep ligt een welverdiende vakantie! Heerlijk om naar uit te kijken! En als ze denken dat het allemaal niet gaat lukken, laat ze dan denkbeeldig over hun schouder kijken naar de weg die ze al hebben afgelegd. Ze zijn al zó ver gekomen, de volgende stap zetten lukt dan vast ook wel.

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Nieuwsbrief